Teringin sangat minggu lepas nak buat Candy kelapa! Semangat pi beli barang semua. Excited sangat bila sampai rumah dah sedia barang-barang pastu baru find out dah beli susu pekat lain pulak..hihihi..
Beli krimer Bandung!! hahaha.. dah la penat pun jalan jalan cari barang, takpe la buat je.. So mula start preparations. Last tengok kluar lagi sedap..huhuhu..
Add caption |
RESIPI CANDY KELAPA BANDUNG.
3 cup kelapa parut muda
2 cup gula halus(senang nak cair)
1/2 sudu mentega (sudu makan ye)
2 cup Krimer manis Bandung
CARA-CARA.
1.Panas kan non stick pan (slow heat), masuk kelapa dulu (kejap je bagi kering sikit).
2. Keluarkan kelapa letak tepi.
3. Masih slow heat, masukkan mentega dan gula gaul sampai cair.
Bila semua dah cair baru masuk kelapa (Mix all well)
4. Masukkan Krimer. Gaul semua sampai sebati dan nampak kering. (lebih kurang 20 min) (KEEP STIRING LAW TAK HANGUS)
5. Bila dh nampak macam dah jadi ketul, ambil keluar dan masuk kat pinggang pirex taw kek tin. Tekan bagi leper sikit. Letak tepi untuk cooling (15 min). Lepas 15 min potong kuib jangan ambil keluar dulu ye.
5. Bila dh nampak macam dah jadi ketul, ambil keluar dan masuk kat pinggang pirex taw kek tin. Tekan bagi leper sikit. Letak tepi untuk cooling (15 min). Lepas 15 min potong kuib jangan ambil keluar dulu ye.
6. Masuk dalam peti ais bawah ye untuk 4 jam. Lepas 4 jam, dah boleh hidang. (Baki boleh simpan 3 ke 4 hari dalam peti ais.
(APA2 PERTANYAAN BOLEH EMAIL SAYA )
ENJOY!
No comments:
Post a Comment